Floatglas

Vanligt fönsterglas kallar vi för floatglas eller planglas. Det har många användningsområden som t.ex. i fönster, butiksfönster, inredningar, glasfasader, uterum m.m. Floatglas är grunden i alla förädlade glasprodukter idag.

Möjligheter och varianter

Floatglas kan härdas, lamineras, böjas och bearbetas med håltagning, urtag, finslipas och facettslipas, med andra ord så har det många användningsområden. Det finns i olika tjocklekar och färger, samt extra klart, järnfritt utförande som inte har någon färgton. Genom härdning och/eller laminering kan man få glaset att uppnå olika skyddsklasser inom brandskydd, personsäkerhet och inbrottsskydd. Det går också att belägga glasets yta med olika typer av beläggningar för att uppnå energibesparing, värmeavisning eller både och.

Tjocklekar och Storlekar

Floatglas finns i tjocklekar från 2 till 19mm, 3 mm används ofta till fönsterglas, 6-8mm till butiksfönster, 6-19 till bordsskivor, Uv limmade hyllor och montrar. Vi lagerför de mest förekommande tjocklekarna i storformat 3210×6000 mm från floatglasverken. Vi skär glasen till valfritt mått. Järnfritt glas, eller glas med reducerad järnhalt finns idag i nästan alla tjocklekar. Glas med reducerad järnhalt kallla också Optiwhite, Diamant eller Clearvision beroende på tillverkare. Det är vanligt förekommande som inredningsglas för att återge klarare och tydligare kontrast utan färgskiftningar.

Färgade och tonade floatglas

Färgade glas i olika tjocklekar används mest som inredningsglas såsom hyllor och bordsskivor. Det kan också benämns som färgad planibel, Antisun-grön/blå/brons. Glaset kan lackeras i önskvärd färg NCS- eller RAL-kulör och användas som väggbeklädnad, stänkskydd, köksglas fasadglas mm.

Tillverkning

Genom att den smälta glasmassan får flyta på en bädd av smält tenn, ger man glaset en mycket plan yta. En plan yta ger bättre ljusegenskaper, och ljuset reflekteras i samma vinkel över hela ytan till skillnad från äldre glas. Metoden utvecklades på 1950-talet av Pilkington Brothers. Glas består till största delen av sand, kalk och soda och kallas oförädlat för floatglas. I modern arkitektur är detta ett viktigt byggnadsmaterial.